@article { author = {Hemmati, Akbar}, title = {Effect of Rhizobium and Arbuscular Mycorrhiza on Water Use Efficiency, Micronutrients Concentration and Yield of Common Bean Under Different Irrigation Regimes}, journal = {Water Management in Agriculture}, volume = {7}, number = {2}, pages = {171-180}, year = {2021}, publisher = {Iranian Irrigation and Drainage Association}, issn = {2476-4531}, eissn = {2676-4369}, doi = {}, abstract = {Current study was carried out by the aim of investigating the effect of rhizobium bacteria and arbuscular mycorrhizafungi on yield and micronutrients concentration on bean under different irrigation regimes in 2016 and 2017 years.In a split plots design, thethree regimes irrigation, S1= 95-100% available water(AW), S2= 75-80% AW and S3= 55-60 % AW were assigned to main plots and six bio-fertilizers, including T1= Rhizobium leguminosarum bv.  Strain of 177 and T2= Rhizobium leguminosarum bv.strain of 160 used for seed inoculation, T3= Arboscular mycorrizal (Funneliformis mosseaeand Rhizophagus irregularis) used for soil inoculation, T4= T1+T2, T5= T1+T2+T3 and T6= control were randomized to subplots. There were significant differences (p˂0.05) in yield and micronutrients concentration under irrigation regimes and bio fertilizers treatments. Highest grain yield (2371 kgha-1) was obtained in irrigation on 75-80 % available water and 160 Rhizobium inoculated treatment. The highest concentration of Fe, Mn, Zn and Cu in seed plant were in irrigation on 75-80% available water and co-inoculated treatment. The addition of Fe, Mn, Zn and Cu concentrations were, 21.4 %, 5.7%, 3.5% and 3.3% respectively than control treatment. These results suggest that inoculation of seed bean by Rhizobium and mycorrhiza, can improve yield and resistance to drought stress by increasing of micronutrients concentration in seed bean plant.}, keywords = {Bean,Drought stress,mycorrhiza,nutrient,Rhizobium}, title_fa = {تاثیرریزوبیوم و میکوریزا برکارآیی مصرف آب، غلظت عناصرغذایی کم‌مصرف و عملکرد لوبیا چیتی تحت رژیم‌های متفاوت آبیاری}, abstract_fa = {جهت بررسی اثرات ریزوبیوم و میکوریزا بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی دردانه لوبیا در شرایط تنش خشکی این آزمایش به صورت کرت­های خرد شده به مدت دو سال اجرا گردید. در سطوح اصلی، آبیاری در دامنه­های 100-95، 80-75 و 60-55 درصد آب قابل استفاده و در سطوح فرعی ، تلقیح بذر با ریزوبیوم سویه‌ی 177،تلقیح بذر با ریزوبیوم سویه‌ی 160، تلقیح بذر با هر دو سویه­ی ریزوبیوم 177و 160،  تلقیح خاکی میکوریزا آربوسکولار، تلقیح ترکیبی هر دو سویه­ی ریزوبیوم و میکوریزا ونهایتاً تیمار شاهد (عدم تلقیح) قرار داشت. اثرات کودهای زیستی و آبیاری در عملکرد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف آهن، روی، منگنز و مس اختلاف معنی­داری در سطح پنج درصد داشتند. بیشترین عملکرد دانه (2371 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری 80-75 درصد آب قابل استفاده و تلقیح با ریزوبیوم سویه‌ی 160 بود. بیشترین غلظت عناصر غذایی کم مصرف نیز در تیمار آبیاری80-75 درصد آب قابل استفاده و مصرف تلفیقی کودهای زیستی به­دست آمد. این افزایش غلظت برای آهن 4/21، منگنز 7/5 ، روی 5/3 و مس 3/3 درصد بود. نتایج نشان داد استفاده از ریزوبیوم و میکوریزا علاوه بر افزایش عملکرد، باعث افزایش پایداری گیاه به خشکی از طریق افزایش غلظت عناصر غذایی در لوبیا می­شود.  }, keywords_fa = {تنش خشکی,ریزوبیوم,عناصر غذایی,لوبیا,میکوریزا}, url = {https://wmaj.iaid.ir/article_130045.html}, eprint = {https://wmaj.iaid.ir/article_130045_5bccf08202560e50b8ac7d884661ed9d.pdf} }