%0 Journal Article %T تبیین رابطه شوری آب آبیاری و شوری خاک %J مدیریت آب در کشاورزی %I انجمن آبیاری و زهکشی ایران %Z 2476-4531 %A چراغی, سید علی‌محمد %A کریمی, مهدی %D 2016 %\ 09/10/2016 %V 3 %N 1 %P 1-8 %! تبیین رابطه شوری آب آبیاری و شوری خاک %K آبیاری %K جزء آبشویی %K شوری محلول خاک %K شوری عصاره اشباع خاک %R %X درک صحیح از رابطه شوری آب آبیاری و شوری خاک برای تفسیر دقیق داده­های حاصل از آزمایش­های شوری و یا مشاهدات مزرعه­ای ضروری است. شوری خاک به دو صورت شوری عصاره اشباع (ECe) و شوری محلول خاک (ECss) بیان می­شود و اغلب از ECe استفاده می­گردد. عموماً تصور بر این است که مقدار شوری خاک (ECe) همواره بیشتر از شوری آب آبیاری (ECiw) است، لیکن ECeمی­تواند از ECiw کمتر و یا بیشتر باشد. عامل تعیین‌کننده در برقراری این رابطه مقدار جزء آبشویی است. در لایه­ای از منطقه توسعه ریشه که درصد جزء آبشویی در آن بالا است ECe کمتر از ECiw خواهد بود. داده­های مزرعه­ای نشان می­دهد که ECe در منطقه توسعه ریشه می­تواند حتی به نصف ECiw کاهش یابد. در این مقاله همچنین نشان داده خواهد شد که ECe در فاصله زمانی بین دو آبیاری تغییر ننموده و ثابت باقی می­ماند علیرغم این­که ECss باگذشت زمان همراه با برداشت آب توسط گیاه افزایش می­یابد.   %U https://wmaj.iaid.ir/article_87235_6312cc039a769b0fc0e0786c0edd29e3.pdf