@article { author = {Motamed, Muhammad Karim and Alavy-Salkuyeh, Hojatollah and Hallajzadeh, Hoda}, title = {Role of Irrigation in Different Operating Systems in Tea Growing Areas}, journal = {Water Management in Agriculture}, volume = {2}, number = {2}, pages = {31-38}, year = {2016}, publisher = {Iranian Irrigation and Drainage Association}, issn = {2476-4531}, eissn = {2676-4369}, doi = {}, abstract = {In tea cultivation areas, irrigation, adapting new irrigation systems, small and distributed lands, low technical knowledge, high cost of production, low yield and low income of tea farmers reflects the effect of production system in the country. In this research, to achieve a proper production pattern regarding irrigation aspect, practical investigation of production systems in tea growing regions was conducted. In this project two methods of library and field research were used. Style of sampling was cluster randomly using the Kokran formulae to find out volume and number in the society. By filling the questionnaire, relation between irrigation as independent variant and yield as dependent variant in different production systems were investigated. Then, data were analyzed with using of descriptive and inference statistics (Tuki test). In all three systems, irrigated gardens got more yield. Out of three identified systems in tea growing regions (rural, common cooperative and commercial), the maximum yield was belong to the common cooperative system regarding the mentioned variable.}, keywords = {Tea,Production System,irrigation}, title_fa = {نقش آبیاری در نظام‌های مختلف بهره‌برداری در مناطق چای‌کاری}, abstract_fa = {در مناطق چای‌کاری کشور، انجام آبیاری، پذیرش سامانه­های نوین آبیاری، کوچکی ‌و پراکندگی قطعات چای‌کاری، کمبود‌ دانش فنی، بالا بودن هزینه‌های تولید، پایین بودن عملکرد و کاهش درآمد چای‌کاران از ‌اثرهای انعکاسی نوع نظام‌های بهره‌برداری در فعالیت چای‌کاری است. هدف از پژوهش حاضر، یافتن الگوی بهره‌برداری مناسب از نظر آبیاری با مطالعه عملی نظام‌های بهره‌برداری مختلف در مناطق چای‌کاری بود. در این مطالعه، از دو روش مطالعه کتابخانه‌ای و تحقیقات میدانی استفاده شد. روش نمونه‌گیری‌، تصادفی خوشه‌ای بوده که با استفاده از فرمول کوکرا‌ن، حجم و تعداد نمونه در جامعه موردبررسی مشخص شد. از طریق پرسش‌نامه رابطه بین آبیاری به‌عنوان متغیر مستقل با میزان عملکرد به‌عنوان متغیر وابسته در نظام‌های مختلف بررسی شد. سپس با استفاده از آماره­های توصیفی و استنبا‌طی و از طریق آزمون تو‌کی داده‌ها تجزیه‌وتحلیل شدند. در هر سه‌نظام، باغ‌های چای آبیاری شده از عملکرد بالاتری برخوردار بودند. از سه‌نظام شناسایی‌شده در مناطق چای‌کاری (دهقانی، تعاونی مشاع و تجاری)، بیش‌ترین عملکرد با عنایت به ارزیابی متغیر مستقل مذکور، متعلق به نظام تعاونی مشاع بود.}, keywords_fa = {چای,نظام بهره‌برداری,آبیاری}, url = {https://wmaj.iaid.ir/article_87125.html}, eprint = {https://wmaj.iaid.ir/article_87125_ea5c1e005bd624ae8eff1eb8d637688e.pdf} }