%0 Journal Article %T تاثیرریزوبیوم و میکوریزا برکارآیی مصرف آب، غلظت عناصرغذایی کم‌مصرف و عملکرد لوبیا چیتی تحت رژیم‌های متفاوت آبیاری %J مدیریت آب در کشاورزی %I انجمن آبیاری و زهکشی ایران %Z 2476-4531 %A همتی, اکبر %D 2021 %\ 02/19/2021 %V 7 %N 2 %P 171-180 %! تاثیرریزوبیوم و میکوریزا برکارآیی مصرف آب، غلظت عناصرغذایی کم‌مصرف و عملکرد لوبیا چیتی تحت رژیم‌های متفاوت آبیاری %K تنش خشکی %K ریزوبیوم %K عناصر غذایی %K لوبیا %K میکوریزا %R %X جهت بررسی اثرات ریزوبیوم و میکوریزا بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی دردانه لوبیا در شرایط تنش خشکی این آزمایش به صورت کرت­های خرد شده به مدت دو سال اجرا گردید. در سطوح اصلی، آبیاری در دامنه­های 100-95، 80-75 و 60-55 درصد آب قابل استفاده و در سطوح فرعی ، تلقیح بذر با ریزوبیوم سویه‌ی 177،تلقیح بذر با ریزوبیوم سویه‌ی 160، تلقیح بذر با هر دو سویه­ی ریزوبیوم 177و 160،  تلقیح خاکی میکوریزا آربوسکولار، تلقیح ترکیبی هر دو سویه­ی ریزوبیوم و میکوریزا ونهایتاً تیمار شاهد (عدم تلقیح) قرار داشت. اثرات کودهای زیستی و آبیاری در عملکرد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف آهن، روی، منگنز و مس اختلاف معنی­داری در سطح پنج درصد داشتند. بیشترین عملکرد دانه (2371 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری 80-75 درصد آب قابل استفاده و تلقیح با ریزوبیوم سویه‌ی 160 بود. بیشترین غلظت عناصر غذایی کم مصرف نیز در تیمار آبیاری80-75 درصد آب قابل استفاده و مصرف تلفیقی کودهای زیستی به­دست آمد. این افزایش غلظت برای آهن 4/21، منگنز 7/5 ، روی 5/3 و مس 3/3 درصد بود. نتایج نشان داد استفاده از ریزوبیوم و میکوریزا علاوه بر افزایش عملکرد، باعث افزایش پایداری گیاه به خشکی از طریق افزایش غلظت عناصر غذایی در لوبیا می­شود.   %U https://wmaj.iaid.ir/article_130045_5bccf08202560e50b8ac7d884661ed9d.pdf