Management package to reduce irrigation water and increase water use productivity in sugar beet cultivation

Document Type : Original Article

Author

Sugar Beet Seed Institute, Agricultural, Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

Abstract

Given the need to food and increasing crop yields as well as water scarcity in the country, increasing yields per unit area should be achieved by saving water consumption as well as increasing water productivity. In Iran, the current productivity of sugar beet is about 0.6 kg of sugar per m-3 of water. According to the major goals of water use productivity improvement plans, it is expected that in the year 2025, one kg of sugar will be produced per m-3 of water. To achieve the goals of the plan, it is necessary, besides to increase the yield of sugar to about 10 t.ha-1, make the water consumption closer to actual water requirement by managing the water resources and using water reduction strategies. This paper shows the issues related to the causes of low water productivity in sugar beet farming and presents a management package to reduce irrigation water use and increase water use productivity resulting from numerous field studies in different regions of the country. Suggested items are: 1- early seeding of sugar beet, 2- change in sugar beet planting pattern, 3- deficient irrigation in growth stages of drought-tolerate, 4- use of pressure irrigation systems, 5- development of autumn sugar beet cultivation, 6- Use of recommended varieties for water deficit conditions, 7 - sugar beet planting using transplanting system, and 8 - sugar beet seeding after harvest or last irrigation of autumn cereals

Keywords


طالقانی، د.، محمدیان، ر. و صادق زاده حمایتی، س. 1396. راهنمای کاشت، داشت و برداشت چقندرقند پاییزه (ویرایش دوم). معاونت ترویج- نشر آموزش کشاورزی.
فرشی، ع.ا.، شریعتی، م.ر.، جارالهی، ر.، قائمی، م.ر.، شهابی فر، م. و تولائی، م. 1376. برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی و باغی کشور. انتشارات آموزش کشاورزی، 918ص.
محمدیان، ر. 1392. آبیاری چغندرقند در تدوین استانداردهای تعیین پتانسیل و ارزیابی خسارت به تفکیک عوامل مدیریتی و قهری در مراحل مختلف رشد در مزارع چغندرقند. تالیف اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی. ص. 91- 120.
محمدیان، ر. 1394. مدیریت کم آبیاری در زراعت چغندرقند. مروج. شماره 152-153: 31-36.
محمدیان، ر. 1398. گزارش نهائی بررسی تأثیر تراکم بوته و آرایش کاشت بر عملکرد و کیفیت چغندرقند تابستانه. موسسه تحقیقات چغندرقند.
محمدیان، ر. و باغانی، ج. 1396. آبیاری قطره‌ای- نواری در زراعت چغندرقند. معاونت ترویج- نشر آموزش کشاورزی.
محمدیان، ر. و خیامیم، س. 1393. مراحل حساس به تنش کم آبی در زراعت چغندرقند. معاونت ترویج- نشر آموزش کشاورزی.
محمدیان، ر. و نوشاد، ح. 1397. آماده سازی بستر کشت در زراعت بهاره چغندرقند. معاونت ترویج- نشر آموزش کشاورزی.
محمدیان، ر.، یوسف آبادی، و.ا.، احمدی، م. و فتوحی، ک. 1397. بررسی واکنش تعدادی از ارقام چغندرقند به کم آبیاری و بیماری رزومانیا در شرایط مزرعه. نشریه پژوهش های کاربردی در شرایط مزرعه. 31 (4): 106-128.
یوسف آبادی، و. 1397. گزارش نهائی پروزه تحقیقاتی بررسی کشت نشائی چغندرقند پس از آبگیری غلات. موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند.
یوسف آبادی، و. و خیامیم، س. 1392. کاشت چغندرقند در تدوین استانداردهای تعیین پتانسیل و ارزیابی خسارت به تفکیک عوامل مدیریتی و قهری در مراحل مختلف رشد در مزارع چغندرقند. تالیف اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی. ص. 55- 89.
Cooke, D.A. and Scott, R.K. 1993.The Sugar Beet Crop Science into Practice. Chapman & Hall, 683p.