REWAS ابزاری در جهت ارزیابی صرفه‌جویی واقعی آب کشاورزی

نوع مقاله : مقاله فنی-ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، البرز، ایران

3 دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

کمبود آب به عنوان یک تهدید جدی برای کشاورزی و امنیت غذایی جهانی مطرح است، بنا‌بر‌این، صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی مهم-ترین مسئله برای غلبه بر کمبود منابع آب است. راه‌حل‌های غلبه بر بحران آب با تکیه بر بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی ساده نبوده و عدم‌توجه و آگاهی از چرخه آب باعث شده تا تعاریف ناقص و نا‌صحیح توسعه یافته و بعضاً برنامه‌ریزی‌ها و سرمایه گذاری‌های را تحت‌الشعاع قرار دهد. چالش اصلی در این رابطه عدم‌دسترسی به اطلاعات کافی و واقعی در بخش کشاورزی است. به‌دست آوردن داده‌های اندازه-گیری شده و مشاهده‌ای از مصرف و به تبع آن صرفه‌جویی واقعی آب در مزارع، نیاز به جمع‌آوری اطلاعات در سطحی وسیع دارد. شواهد نشان می‌دهد که در اکثر قریب به اتفاق موارد، صرفه‌جویی ظاهری در مصرف آب در مقیاس مزرعه هنگامی که در مقیاس بزرگتر ارزیابی شود، افزایش مصرف آب را به دنبال داشته است. لذا بکارگیری هر نوع ابزار ساده و عملی برای ارزیابی تأثیر مداخلات به کار گرفته شده در مقیاس مزرعه و مقیاس‌های بزرگتر می‌تواند اثرات قابل‌توجه‌ای را بر رفتار ما در مقابل منابع آبی و مصرف آن داشته باشد. ابزار REWAS که بر اساس مفاهیم حسابداری و بهره‌وری آب توسط سازمان خوار و بار جهانی فائو توسعه یافته است، برای ارزیابی سریع اثرات مداخلات به‌کار گرفته‌شده در مقیاس میدانی بر میزان صرفه‌جویی واقعی آب در مقیاس حوضه معرفی کرده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

REWAS: Tool for Assessing the Real agricultural Water Savings

نویسندگان [English]

  • hossain dehghanisanij 1
  • Saloome Sepehri 2
  • elahe kanani 3
1 Associate Researcher, Agricultural Engineering Research Institute (AERI), Agricultural Research Education, and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2 Assistant professor of Irrigation and Drainage Engineering, Agricultural Engineering Research Institute (AERI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
3 PhD student, Department of Water Engineering, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
چکیده [English]

Water scarcity has always been a serious challenge for agriculture and food security, Therefore, agricultural water saving is the most important strategy to overcoming water resource scarcity. Solutions to overcoming the water crisis by looking at the agricultural sector are not simple and the lack of attention and awareness of the water cycle has led to incomplete and incorrect definitions and sometimes overshadowing planning and investment. The main challenge in this regard is the lack of access to sufficient and real information in the agricultural sector. On the other hand, obtaining measured observations of real water savings requires extensive data collection. Some evidence shown that assumed water savings at the local level are in reality often limited at a basin scale context or even increased water consumption. Therefore, using any kind of simple and pragmatic tools to evaluate the impact of interventions used on the farm scale and larger scales can have significant effects on our behavior towards water resources and its consumption. The REWAS (Real Water Savings) tool is developed to undertake a quick impact assessment of detailed field scale experiments (either by models or pilot plots) on basin-scale potential water savings. REWAS is based on proven concepts of water accounting, water productivity and the appropriate water terminology, as promoted by FAO.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apparent water saving
  • Real Water Saving
  • Recyclable flow
  • Return current
  • Useful consumption
feedbacks from “gold-plating” irrigation infrastructure. Agric. Water Manag. 145, 134–144
Dinar, A., Tieu, A. and Huynh, H. 2019. Water scarcity impacts on global food production. Glob. Food Sec. 23, 212–226.
FAO, Ed. 2013. Coping With Water Scarcity: An Action Framework For Agriculture And Food Security: FAO Water Reports No 38, Food & Agriculture Org., Rome.
Fereres, E. and Soriano, M. A. 2007. Deficit irrigation for reducing agricultural water use. Journal of Experimental Botany. 58(2): 147–159. doi:10.1093/jxb/erl165, 2007.
Food and Agriculture Organizations (FAO), 1989a. Irrigation Water Management: Irrigation Scheduling.
Food and Agriculture Organizations (FAO), 1989b. Irrigation Water Management: Irrigation Methods.
Giordano, M., Turral, H., Scheierling, S., Treguer, D. and McCornick, P. 2017. Beyond “More Crop per Drop”: evolving thinking on agricultural water productivity.
Howell, T. A. 1990. Relationships between crop production and transpiration, evapotranspiration, and irrigation, [online] Available from: https://pubag.nal.usda.gov/catalog/613.
IPCC, 2019. Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems.
Kaune, A., Droogers, p., Van Opstal, J.D., Steduto, P. and Perry. C. 2020. REWAS: REal WAter Savings tool: Technical Document.
Keller, A.A. and Keller, J. 1995. Effective Efficiency: A Water Use Efficiency Concept for Allocating Freshwater Resources.
Molden, D., Sakthivadivel, R. and Habib, Z. 2001. Basin-level use and productivity of water: examples from South Asia, Researh Report (IWMI).
Pérez-Blanco, C., Hrast-Essenfelder, A. and Perry, C. 2020. Irrigation technology and waterconservation : from panaceas to actual solutions Submitted.
Perry, C. and Steduto, P. 2017. Does improved irrigation technology save water? A review of the evidence. FAO.
 
 
Perry, C. 2007. Efficient irrigation; inefficient communication; flawed recommendations. Irrig. Drain. 56: 367–378. https://doi.org/10.1002/ird.323.
Steduto, P., Hsiao, T. C., Fereres, E. and Raes, D. 2012. Crop yield response to water, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
Turral, H., Burke, J. and Faures, J.-M. 2011. Climate change, water and food security. FAO Water Reports 36, FAO Water Reports 36.
 
Van Opstal, J., Droogers, P., Kaune, A., Steduto, P. and Perry, C. 2020. Guidance on Realizing Real Water Savings with Crop Water Productivity Interventions.
Ward, F.A. and Pulido-Velazquez, M. 2008. Water conservation in irrigation can increase water use. Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A. 105, 18215–18220.